Fredbo på Høvik

Fredbo på Høvik
NB! Det er flere gamle hus som heter Fredbo.. Dette er ikke Villa Fredbo på Nesodden som har vært omtalt i utallige interiørblader!

tirsdag 14. juni 2011

Rørleggere er i gang, og graving har startet!

Vi tok fri fra huset i pinsehelgen, men noe har da skjedd likevel siden sist innlegg. Rett før helgen gjorde vi et smart valg i å fjerne en del av stubbeloftfyllet i etasjeskillet over kjøkkenet. Dermed kunne vi legge eksisterende røropplegg til badet i 2. etasje opp i bjelkelaget slik at vi får skjult alt og slipper å gjøre noe med taket på kjøkkenet senere (når vi skal fikse badet). Det var en skikkelig drittjobb å ta ned stubbeloftsfyllet, som er gammal leire, og resulterte i ca 5 trillebårlass med leire (dette kun fra 2 bjelkespenn), og hele huset fult av støv! Men det var verdt det... For de som er interessert er stubbeloftkonstruksjonen en vanlig løsning for etasjeskiller på den tiden huset vårt er fra (1910), og ser omtrent sånn ut:
Stubbeloftskonstruksjon
Det virker rart for mange å fylle leire inn mellom etasjene, men dette var faktisk påbudt på den tiden. Her fra Oslos byggelov på midten av 1800-tallet: ". . .et Indskudsdække, og imellem dette og Loftebordene lægges et Lag tæt stampet Leer af to Tommers Tykkelse." (Leer er altså leire...). Bakgrunnen for dette var både brannsikkerhet, isolasjon og lyddemping, og man finner også dette i alle 1890-gårdene i Oslo. Sikkert lurt den gang, men et svare strev å få det fjernet!

Nåvel, når dette var fjernet kunne rørleggeren gå til verks i taket på kjøkkenet og flytte eksisterende røropplegg til badet over (uten å bryte membranet) opp i bjelkelaget. De sorte rørene er rør-i-rør til fremtidig rørfordelig på badet når vi tar det.
Taket på kjøkkenet; røropplegg til badet over er flyttet opp i bjelkelaget.
Under ser man at rørene samles i det som skal bli teknisk rom i kjelleren. Vi skal fjerne den gamle utslagskummen (noen som vil komme å rive den?), og her kommer også samlestokk for gulvvarme, varmvannsbereder og lignende.
Bare rør...
I tillegg er gravemaskinen på plass for å lage ny drenering til huset. Tomta kommer straks til å se ganske kaotisk ut.. Kvelden i dag ble brukt til å fjerne planter vi vil ta vare på så ikke disse blir tatt av gravemaskina.
Da lillegutt så denne sa han "Vroom"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar